Changeable Art Kunstwerk

Verwisselbare kunst maken en spelen

Inhoud

Met verschillende textiele technieken maken we een veelzijdig kunstwerk opgebouwd uit losse onderdelen. Maak er een landschapscompositie van en verander het later in een mandala of anders.

De groepen werken in de technieken passend bij hun leeftijd en die beschreven staan in de leerlijn, SLO Tule. Aan de hand van het thema 'bloemetjes en bijtjes' is onderstaand kunstwerk gemaakt. Andere thema's zijn denkbaar voor het maken van Changeable Art.

 • Actieve lessen met inhoud
 • Per groep werkend vanuit:
  - Thema, verhaal
  - Beeldaspecten
  - Materiaal en techniek
 • Groep 1 t/m 8
 • Minimaal 3 lessen per groep
 • Duur les 1 tot 1,5 uur

Opbouw

Alle (of bijna alle) onderdelen gemaakt door de school worden bevestigd op een grote vilten lap. De onderdelen kunnen er ook weer af zodat je steeds weer iets nieuws kan creëren. Maak nieuwe verhalen en speel met het kunstwerk.

Het frame is van de school.

Groep 1 en 2

Groep 3 en 4

Groep 5 en 6

Groep 7 en 8

De kinderen ontmoeten mij als kunstenaar en zien, voelen en ruiken het materiaal waar ik mee werk namelijk de wol van het schaap. Zij vilten met de wol bloemblaadjes en hartjes van bloemen. Zo maken ze voor het eerst mee dat wol kan veranderen in vaste stof. Met stoffen en kleding verzameld door de school worden grote grassprieten gemaakt met gekleurde geplakte stukjes stof.

Maken geweven, blaadjes en bloemblaadjes op karton. Ze gaan in de omgeving van school op zoek naar takken die te gebruiken zijn voor de stelen van de bloemen. De takken worden geknoopt en omwikkeld met repen stof en worden zo heel kleurrijke stelen!

Welke dieren leven in de natuur? Hun ontwerp wordt in lagen uitgewerkt en uit stof geknipt en vastgenaaid. Kinderen leren de beginselen van het borduren. Draad door het oog van de naald krijgen, rijgsteken verwerken en wie weet komen ze toe aan nog meer borduursteken.

Aan de hand van een verhaal ontwerpen de kinderen bomen. Hoe ziet een boom eruit als we spreken over een slecht karakter? En hoe ziet een goed karakter er uit in de vorm van een boom? Het getekende ontwerp wordt geknipt uit stof en de lagen worden aan elkaar vastgenaaid en versierd met borduursteken.

Neem voor meer informatie, vragen en mogelijkheden contact op met carolinegrootenboer@gmail.com

Bekijk ook het lesaanbod: