Textiel Atelier

Bewustwording van maakprocessen

Inhoud

Ontdek verschillende textiele handwerktechnieken en ervaar hoe het verwerkingsproces van wol is. Voelen en ruiken, kaarden, spinnen, weven, vilten en borduren en allemaal in één ruimte.

Textiel is overal om ons heen en herkenbaar maar hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan? Welke vezels zijn er? Het Textiel Atelier kan in twee thema’s uitgevoerd worden en is te lezen onder de foto's. Alle groepen van de school, van groep één tot en met acht, mogen in het atelier ontdekken en ervaren. Per groep is er gericht aanbod.

 

Film impressie Textiel Atelier

  • Actieve lessen met inhoud
  • Per groep werkend vanuit:
    - Thema
    - Materiaal en techniek
  • Groep 1 t/m 8
  • Projectweek, Kinderboekenweek of anders
  • Duur les per groep 1 tot 1,5 uur

Thema 1 – Duurzaamheid

Thema 2 – Bij mij thuis

Bewustwording van de kledingindustrie en fast en slow fashion. Waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt? Welke technieken worden gebruikt? Met beeldpresentatie in Powerpoint.

Groep 1 & 2:
Wol verwerking gericht op het materiaal, kaarden en vilten
Groep 3 & 4:
Wol verwerking gericht op het materiaal, kaarden en vilten en/of weven
Groep 5 & 6:
Bewustwording van het maakproces van kleding. Ontwerpen maken op een groot weefgetouw, materiaalverwerking door wol te kaarden, het maakproces door te weven op echte weefgetouwen en kleding recyclen met borduurtechnieken. Processen worden uitgevoerd in verschillende landen wereldwijd, is het duurzaam? Kan het anders?
Groep 7 & 8:
Bewustwording van het maakproces van kleding. Het maakproces gaat van ontwerper naar het verwerken van materiaal, het materiaal wordt verwerkt tot stof en gebruikt voor een kledingstuk en de afgedragen kleding gaat naar de dumpplek. De kinderen ervaren het Textiel Atelier door middel van een rollenspel en komen te werken in een textiel atelier in Bangladesh.

Textiel is thuis in elk land. Ieder heeft zijn eigen cultuur en bijzondere textiele technieken. Hoe ziet het er in andere landen uit? Hoe ziet het er bij je thuis uit? Herken je de textiele technieken? En nog leuker, in het atelier mag je aan de slag met allerlei verschillende technieken en het zelf doen en ervaren.

 

Groep 1 & 2:
Kaarden en vilten
Groep 3 & 4:
Kaarden en vilten en/of weven
Groep 5 t/m 8:
Kaarden, weven, vilten en borduren

Beeldpresentatie

Het Textiel Atelier wordt ondersteund met een beeldpresentatie uitgewerkt in Powerpoint. Deze presentatie is de gehele les te zien en informatie kan opgenomen worden op het moment dat kinderen het willen. 

Daarnaast behandelt Caroline een paar onderwerpen uit de presentatie en gaat in gesprek met de kinderen.

Referentie

De Poolster - Berkel en Rodenrijs

De les zag er erg leuk en divers uit. De kinderen hebben onwijs lekker gewerkt en waren erg enthousiast. Ze hebben veel nieuwe dingen geleerd. Het besef waar alle kleding eigenlijk vandaan komt en in welke omstandigheden de kleding wordt gemaakt. De technieken van weven en kaarden waren ook nieuw voor de leerlingen. Superleuk dat er zoveel andere materialen aanwezig waren als wat de kinderen al kenden of op school aanwezig is. Dit prikkelde ze gelijk om aan de slag te gaan. Kinderen die normaal niet zo van de handvaardigheid houden, waren heel enthousiast over deze les. De kinderen hebben ervaren dat ze vooral bezig zijn geweest met het proces en niet zo zeer met een eindresultaat. Ofwel de lessen zijn zeer waardevol met duidelijke uitleg en een positieve benadering naar de kinderen. Caroline is een vriendelijke en toegankelijke vakdocent met leuke ideeën!

Kinderfaculteit - Rotterdam Pendrecht

De Kinderfaculteit Pendrecht transformeerde tijdens de herfstvakantie in een levendig textielatelier, waar kinderen uit de wijken Pendrecht en Zuidwijk bruisden van de creativiteit. 

Neem voor meer informatie, vragen en mogelijkheden contact op met carolinegrootenboer@gmail.com

Bekijk ook het lesaanbod: