Spelen met wol en water
Zachte wol voelen, spelen met kleuren en sproeien met water.
Inhoud
Kinderen leren dat je met losse vezels, de wol van het schaap, stof kan maken door middel van de oeroude handwerktechniek vilten.
Welke soorten wol zijn er? Hoe leg je de wol? En dan het leukste gedeelte, spelen met water en zeep. Hard werken, veel wrijven en rollen totdat je vaste stof in je handen hebt.
Voor meer inhoud worden de lessen gekoppeld aan een thema zichtbaar in een beeldpresentatie met mooie foto's.
Met de vilttechniek zijn er tal van mogelijkheden. Onderstaand zijn voorbeeldlessen maar deze zijn aan te passen naar opdracht.
Ook is het interessant om elk jaar de techniek anders toe te passen. Eerste jaren een lapje stof vilten, met een thema vilten, 3D vilten rond een mal, vilten en borduren, kleding vilten en/of natuurlijk verven.
- Actieve lessen met inhoud
- Per groep werkend vanuit:
- Thema
- Beeldaspecten
- Materiaal en techniek
- Groep 1 t/m 8
- Minimaal 3 lessen
- Duur les 1 tot 1,5 uur
Groep 1/2
Thema: Zintuigen, natuur
Beeldaspecten: Kleurennamen
Materiaal en techniek: Voelen textuur
Duur: 1 les van 1 uur
Groep 4
Thema: Slaapkamer
Beeldaspecten: Vormsoorten, ritme en herhaling van vormen
Materiaal en techniek: Vormen knippen van textiel
Duur: 3 lessen van 1,5 uur
Groep 7
Thema: Expeditie regenwoud en het bos als flatgebouw
Beeldaspecten: Kleur en sfeer, opbouw, ordening, evenwicht en betekenis
Materiaal en techniek: Collage maken
Duur: 3 lessen van 1,5 uur
De vacht van het schaap zien, ruiken en voelen. De kinderen zien de verwerking van wol en mogen het ook ervaren. Ze mogen plukjes wol pakken en dit kaarden op de kaardemolen. Met het kaarden trek je wol vezels uit elkaar ofwel kam je de wol. Daarna krijgt elk kind een plukje gekaarde wol. Door op de natte wol te slaan in een muzikaal ritme en/of tellen schrikt de wol in elkaar. Door het wrijven in de handen wordt het vilt afgemaakt.
Als resultaat zijn er allerlei verschillende vormen ontstaan.
Hoe ziet je slaapkamer eruit? Welke vorm heeft een kast, je bed of lamp? Een rechthoek of is het een cirkel? Hoe ziet een compositie eruit als je meerdere cirkels bij elkaar plaatst?
De kinderen krijgen verschillende soorten wol te zien en mogen voelen. Ze maken voorvilt en uit deze stof knippen ze de vormen van hun slaapkamer. Ze leggen de plattegrond op een wollen vlies en door te vilten creëren de kinderen hun schilderij.
Het resultaat is een schilderijtje met kleurrijke vlakken.
Duurzaamheid en de inheemse cultuur komt aan bod. Kinderen kunnen als opdracht kiezen uit het maken van een masker of sieraad geïnspireerd door inheemse culturen of een landschap. De opbouw en gelaagdheid van onderdelen en compositie zijn in beide opdrachten van belang. Er wordt kennis gemaakt met verschillende soorten wol en om de basis van vilten te leren maken ze voorvilt. In de volgende les knippen ze onderdelen voor hun ontwerp en in de laatste les vilten ze het eindresultaat. Prachtige maskers en landschapsschilderijen die de kinderen mee naar huis kunnen nemen.
Lesaanbod
- Lessen gegeven door de vakkracht kunstenaar Caroline.
- In ontwikkeling: Digitale lessen plus een materialenpakket. De lessen worden gegeven door de leerkracht zelf.
- Les is uit te breiden met borduren op vilt.
Neem voor meer informatie, vragen en mogelijkheden contact op met carolinegrootenboer@gmail.com